Prins Tim en Adjudant Niek: alles behalve kremmig

Hedde skrik om kremmig te worden? Dan is er maar een remedie: wordt hoogheid bij een carnavalsclub. Want om zo’n receptie als die van gisteren te draaien kun je echt niet kremmig zijn, maar moet je topfit zijn. Topfit is een van de kwaliteiten waar je blijkbaar absoluut over moet beschikken*.

Maar voor we het verder over kremmig hebben, terug naar kweps. Of kwebs zò ge wilt. Het blijkt dat niet alle Boekelse bekend waren met dit, toch wel, typische woord voor een bepaalde gemoedsaanduiding of fysieke toestand na het bijvoorbeeld teveel drinken van cola.

Waarom terug naar kwebs/kweps? Omdat dit toch wel wat discussie opleverde tijden de nabespreking van het Elsendorpse verslag. Of wij dat woord hadden verzonnen? In heul veul jaren dat mensen in Boekel woonden hadden ze dat nooit gehoord. Waarop ikzelf, en andere zelfverklaarde kenners van het Boekels natuurlijk verontwaardigd reageerden. In het ABB (algemeen beskaaft Boekels) is dat toch een veel gebezigde term. Maar hierbij kwamen we tot de conclusie dat het mogelijk zelfs afhankelijk is van de windstreek in Boekel waar je bent opgegroeid of waar je roots liggen. Roots is op z’n Boekels: van wie ge dur inne bent.

Wij kunnen het natuurlijk mis hebben, maar we kwamen tot de ontdekking dat de ABB-ers met roots van de Bovenstehaus het kweps regelmatig bezigde. En dat de toevallige kweps ontkenner meer afkomstig was van Boekel zuid-west. Op de Bovenstehaus trouwens steevast “de stroat” genoemd. Maar conclusie van dat moment: Hullie van ginne kant proate dan miskien net wa anders.

Wat op zichzelf ook weer een mooie uitdrukking is: “van ginne kant”. Want wat is ginne dan precies? Niet “geen” mocht je dat denken. Tenminste in deze context. Het betekent zoiets als “van die zijde”, maar dan wel als plaatsaanduiding. Toch kan “ginne” ook geen betekenen. Bijvoorbeeld: “Wa gij zegt dè klopt van ginne kant”. Vrij vertaald: “Wat jij daar nu beweert daar heb ik zo mijn bedenkingen bij”. Om het nog moeilijker te maken: je hebt ook nog “van dizze kant” (vrij exacte plaatsaanduiding). Trek je dizze kant naar het meervoud dan is het “van deez kanten”. Dat is dan meer een streekaanduiding. En om het af te maken: “van de andere kant”–> dat is figuurlijk taalgebruik om aan te geven dat iemand zich aangetrokken voelt tot personen van hetzelfde geslacht. Maar dat is meer algemeen geaccepteerd in het Nederlands. De zin, en het aangetrokken zijn tot hetzelfde geslacht dan. Wel lastig is dan dit zinnetje: “Dè klopt van gin kant”. Met al die voorgaande uitleg raak je in de war. Hierbij is gin “geen” en “kant” geen plaatsaanduiding maar meer dat je het niet eens bent met wat wordt gezegd of er naar je meningen feitelijke onjuistheden in een product of uitspraak zitten. Poeh, het gu me aalt hendig zat af, mar als ge dur zo wa over prakkezeert** vèllut nie meej.

Terug naar de receptie. En naar kremmig. Kremmig is goei Boekels voor eens stijfheid in de gewrichten en spieren. Het voorbeeld is natuurlijk VC Kremmig, het team met opgeteld 523 jaar volleybalervaring bij VC Unitas.

VC Kremmig

Maar kremmig: dat zijn Tim en Niek zeker niet. En uiteraard Nicole en Marelke ook niet. Gedurende de prinsenreceptie was Nia Domo ooit meer sportschool dan bierlokaal. Heel efkes was het wel een proeflokaal, tijdens het bezoek van de Afpilzers, maar voor de rest…wat hebben we allemaal gezien:
– 350 keer opdrukken in 30 seconden
– Paardrijden. hihihihihi
– Deadliften, powerliften
– Hockeypong
– Voetbal
– Springen

En dat was nog alleen maar wat de prins, adjudant en de dames moesten doen. Dan hebben we ook nog ne kwak dansmariekes gezien, veel andere veren en steken die net als ons klapklap en toettoet doen en met de prins een spelleke uithalen.

Samengevat: ut was een heel mooie dag waar vele mensen echt van hebben genoten. Via deze weg: iedereen die daar aan bijgedragen dan ook bedankt, als bezoeker of organisator!!

 

* andere kwaliteiten waarover je moet beschikken als verendragende persoon bij een carnavalsclub:
– het perfect en ritmisch uitvoeren van de prinsendans
– Ad rem reactie geven in de microfoon
– Dorst hebben
– Paard rijden, met stokpaardje weliswaar
– Bovenstaande 4 in combinatie

** prakkezeren: nadenken. Ik prakkezeer, hij prakkezeert, wij prakkezeren

Nog even geen foto’s onze fotografen zijn ze nog druk aan het uitzoeken.

Vergelijkbare berichten