Derlangs, derneve, bezijjes of d’r neffe

Moeilijk hoor. Brabants, of Boekels. door sommige ook “plat” genoemd. Wat best raar is, want is het plat? Integendeel: vaak is het juist rijk! Rijker dan het Nederlands wat een ongenuanceerde taal is. In het Brabant zijn er veel meer woorden om bepaalde gemoedstoestanden te duiden. Een voorbeeld: Kweps. Zoek daar maar eens een Nederlands woord voor. Maar voor elke Boekelse mens meteen helder.

Maar, dat is nu allemaal niet van belang. Voor je het weet praten we dur neffe. Net bezijjus, das weer iets heel anders. Dat is als je bij iemand door de achterdeur naar binnen mag. Van zijn huis dan.

We gingen dus naar Elsendorp. Met de bus en volgauto’s. Want deze keer ging de jeugdraad met Prinses Juul en Vorst Jort mee. Dus de bus zat alling vol. En ook het nieuwe stel: Prinses Nicole met Prins Tim en Prinses Marelke met Adjudant Niek. Het was echt heeeeel druk in Elsendorp. Wij dachten, wow…we zitten er toch niet langs. Of naast? Moeilijk hoor dit. We moesten in ieder geval door de voordeur naar binnen en nie bezijjus. De bus stond geparkeerd op de misse, dus wij dur uit. Neve die van Venhorst. Want die kwamen ook naar Elsendorp. We moesten zelfs in de rij gaan staan om binnen te kunnen. Ut sneuwde, dus verskijene mense wierre ongedurig. Wat trouwens heel iets anders is als ongetierig.

In de peelduiker, sorry, de keizersberg was het wel erg gezellig. Mooi wat buurten op de spaarzame vrije ruimte. Want tja, ut stond aolling vol. Toen het onderhand zoweit waar dat we prins Paul mochten feliciteren, kostte het wat moeite om iedereen te verzamelen. Het stond allemaal zo verspreid. Vorst Filip werd er een beetje kummelijk van. Hij moest flink zijn best doen om de troepen te verzamelen. Gelukkig was de jeugdcommissie aanwezig voor ondersteuning.
Eenmaal voor aangekomen deed Rawazzie weer van toettoet en ze speelde er geen een keer langs. Dus niet neve of neffe. En zeker niet bezijjus. Het verschil tussen Langs en Naast is overigens best wel een Brabants ding. Mensen ten noorden van de rivieren maken zich daar druk over. Wij nie. Hullie zitten er langs. Of nève. Nie wij!
Prins Tim was ook wa ongedurig. Want die wilde al cadeau’s uitdelen voor de dans en het hil spul. Hij zaat er langs. Mooi stukske tekst trouwens van Prinses Juul en vorst Jort, die twee praote dur nie nève!
Verder was het anhouwent klappen voor de raad van elf en geduurig enthousiast meedoen mi Krol z’n spelleke. Maar Paul had er plezier in en dat is het belangrijkste. Ook Prins Tim en adjudant Niek genoten met volle teugen. Bij het teruglopen van de felicitaties naar de voorkant van het gebouw waren er diverse mensen die nève de consumpties grepen wat ook weer voor ongetierigheid zorgde.
Op de weg terug in de bus zat de stemming er goed in! Gezellig in de bus en bij thuiskomst in Boekel konden diverse mensen niet langs het Menneke lopen zonder efkes binnen te skieten. Daar is de middag nog grondig geëvalueerd en is het idee ontstaan voor een Boekels dictee. Want tja, we hebben deeger neij inspiratie. Zo gewoon, wa wij mi mekaar buurten, maar toch steeds meer bijzonder. We doen het gewoon zonder errug.

En dat alles onder het motto:
“Mé dees bruurs wôr ut zeker bal, nooit meer naar huis dizze carnaval”

Vergelijkbare berichten