Een sportieve prins(es) in 2018

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Wie o wie wordt toch de nieuwe prins of misschien wel prinses van Boekel. Op zaterdag 13 januari weten we het. Zoals bekend zijn we op zoek naar een sportieve prins. Nu kunnen we natuurlijk zelf blijven gissen, maar waarom niet de sportverenigingen van Boekel zelf aan het woord laten? Deze week komen Doele Willem III en Boekel Sport aan het woord en vertellen zij zo goed mogelijk waarom de nieuwe prins of prinses uit de betreffende club moet komen. Ze stellen hun eigen kandidaten graag aan jullie voor.

Prins Carnaval van Boekel namens Boekel Sport

Al 3 jaar geen prins vanuit de grootste vereniging van Boekel, dat kan toch niet?!? Zeker in zulke sportief moeilijke tijden kunnen de Geel-Zwarten wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Een Geel-Zwarte prins, dat moet het worden!

Bart Verhagen

Jarenlang onvervangbare sluitpost bij Boekel Sport maar heeft inmiddels de handschoenen aan de wilgen gehangen en heeft tijd over! Retteketet Prins Bart d’n Twidde gaat deze carnaval als laatste te bed!

John van Muyen

John heeft natuurlijk een neusje voor de goal maar als echte horeca-man weet hij natuurlijk vooral de weg met de pintermannen. Van achter de bar knallen, naar ervoor zal Prins John d’n Twidde zeker goed bevalle

Prins(es) Carnaval van Boekel namens Doele Willem III

Het is dit jaar, 100 jaar geleden dat de nieuwe grondwet werd afgekondigd, waarbij vrouwen in Nederland vrouwenkiesrecht kregen. Des te vreemder is het, dat er met Carnaval, in verreweg de meeste gemeenten, nog altijd een man aan het roer staat en tot Prins Carnaval wordt benoemd.

Ook in ons mooie Boekel, vieren we ieder jaar carnaval. Het feest dat geroemd wordt, omdat het de sociale cohesie bevordert. Vier dagen lang wordt het besturen van het dorp overgedragen aan de Prins en zijn gevolg. In een mooi ritueel wordt vier dagen feesten gestart met de sleuteloverdracht. Een feest waarbij je status wordt afgelegd en iedereen vier dagen gelijk is.

Een gelijkwaardigheid echter met een beeld dat anders doet vermoeden. Want bij de sleuteloverdracht op het bordes van ons gemeentehuis zien we een Prins carnaval, en nimmer een Prinses, en bestaat het gevolg van deze Prins (van Adjudant en raad van elf) uit louter mannen. Een beeld dat vreemd oogt in 2017. Een beeld van een dorp dat vier dagen niet ‘bestuurd’ wordt door een representatie van onze samenleving, waarin vrouwen dus al 100 jaar niet meer weg te denken zijn, maar door louter mannen. Ouderwets en uit de tijd.

Hoe anders is dit bij de oudste vereniging van Boekel, handboogvereniging Doele Willem III. Als sinds jaar en dag hebben mannen en vrouwen gelijke kansen op de titel van Koning(in) en Prins(es) tijdens het jaarlijkse Koningsschieten. Voor een vereniging die al 158 jaar bestaat is dit wel heel vooruitstrevend.

Kortom; wordt het niet eens tijd dat Boekel een Prinses Carnaval krijgt? We dagen Carnavalsstichting de Knöllekes daar graag toe uit. Omdat we denken dat het, 100 jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht, hoog tijd wordt voor wat aanpassingen in dit mooie volksfeest.

Handboogvereniging Doele Willem III heeft in het verleden al eens een prins geleverd, in de persoon van Jan van Haandel (1997). Om nu de mannentraditie te doorbreken willen wij onze Koningin en Prinses, Karin van Berlo-Jansen en Christel van Berkel-Verstegen, naar voren schuiven om de positie van de allereerste Prinses Carnaval van de Knollekes te bekleden.

 

[/spb_text_block] [spb_gallery element_name=”Mogelijke Prins(es) Carnaval” title=”Wie wordt Prins(es) Carnaval?” gallery_id=”17934″ display_type=”masonry” columns=”5″ fullwidth=”yes” gutters=”yes” image_size=”full” slider_transition=”fade” show_thumbs=”no” autoplay=”yes” show_captions=”yes” enable_lightbox=”yes” hover_style=”gallery-standard” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Vergelijkbare berichten