Opgejoagd in Venhorst

Nadat de carnaval was afgetrapt bij “De wegwijzer” is direct iedereen de bus in gejoagd want in Venhorst voelden ze d’r eige al weken opgejoagd.

Bij  de Peeltuuters was niemand veilig hun opsporingsteam was al weten op zoek naar de nije prins. Allemaal te zien op facebook hoe de ene naar de andere kandidaat werd opgespoord. Niemand was veilig voor opsporingsteam Herman, Marcha, Lianne, Guus en Ilvy. Als je dan denk “da’s toch allemaal maar “vur slès”. Nee zeker niet.

wie van dees twee wit nie wa vur slès is?

Stop!

Voor we verder gaan met dit verhaaltje eerst even een uitstapje over “vur slès”. Want in Uje hebben ze dit als een soort slogan onthuld voor het komende carnavalsjaar.

Wat verbazing opriep bij een van de dames van de raad van 11. Want “dat is toch geen woord: slès”.
Mijn hart bloedde bij het horen van zoveel onwetendheid. Al jaren maken wij ons hard voor het behoud van de Brabantse vocabulaire en dan krijg je zoiets.

Los van het feit dat een toch wel fanatieke vriendengroep in het Boekelse zich ook de naam “Vur slès”heeft aangemeten.

Toen de dame in kwestie deze zin uitsprak, werd ze dan ook van wirskante belaagd door twee, enigszins meer dan regelmatige gebruikers van het Brabantse vocabulaire. Welnu een korte uitleg. Wat is “vur slès”? Je kun het uitleggen als:

  • Niet vur het echte, maar vur de lol;
  • Net als vroeger het knikkeren, als ge nie vur hauwus speulde;

Duidelijk toch?

We kunnen weer verder..

Dus geenzins Vur slès daar in Venhorst. Bloedserieus waren ze daar met hun Hunted. Of “opgejoagd”. In Venhorst aangekomen bleek het dan ook dat iedereen het bloedserieus nam. Want volle bak in de Horst, wat een gezelligheid en wat een toeloop van volk. Het werd dan zeker wel serieus genomen!

Behalve door David dan. Want die kwam er naar 3 uur achter dat ie niet in Paplippelland stond maar in het Peeltuutersrijk.  En de geluidsman. Die nam het ook niet altijd serieus want ondanks de vlotte presentatie van Herman en Guus was het af en toe slecht te volgen. Hoe slecht? Ongeveer zo: Alsof Hans vd Burgt een krûger bier op heeft en dan een verhaal probeert te vertellen:
Tis rauw, moeilijk te verstaan, maar ge lacht wel want het is wel vrolijk.

Een goed stel!
Ook een goed stel

Nadat Prins Marc en Prinses Marieke nog een keer het prins Boer lied hadden gezongen konden ze naar een regeerperiode van 735 dagen terug onder de plebs. En dan terug naar de onthulling. Spanning alom! Wie hadden ze dan toch gevat? Op het filmke kreeg je al een goede hint. Ze waren opgevat in hun swerrekse klirre door het Hunted team, maar in vol ornaat kwamen ze het podium op: Prins Guus II en Adjudant Luc! Een adjudant? Jazeker: dit keer de prins met zunne maat die vol energie het hele podium onveilig maakten.
En dat onveilig maken ging nog even door. Met de Lukano’s die veel decibels mee hadden genomen ging het feest goed los. Al het verenspul kreeg elkaar ook gevonden en dansen, springen, hossen, dat komt wel goed in Venhorst.

Deze foto voegt niets toe aan het verhaal maar ja een gekregen foto moet je niet op de pixel kijken

Helaas ook een vervelend kantje aan deze avond voor prins Tim. Teleurstellend. De prins en adjudant in Venhorst zijn twee jong mennekes die er blijkbaar mogen zijn voor het oog. Zodanig dat de dames van de Vliegenmeppers er niet uitgepraat over raakten. Op verzoek van Roland van Sleeuwen wierpen de dames zich dan ook aan de voeten van Prins Guus en Adjudant Luc. Want de woorden van Roland waren, ik citeer: “Al jaren zeuren de dames over dat er eens een knappe jonge prins tevoorschijn moet komen. Nu hebben ze er één en staan ze niet vooraan. Komop dames, laat zien dat je er blij mee bent! ”. En prins Tim snapte het. Die kwam binnen. Blijkbaar was hij niet door die kwaliteitskeuring gekomen. Ex-prins Knillis Knol ook niet, maar zijn gezichtsuitdrukking gaf weinig blijk meer van enig besef van welke omstandigheden dan ook. Tim gefrustreerd en voor de vorm nog wat gezwaaid op het podium. Geeft niks jongen, skupt de frustraties er maar uit op het voetbalveld, tikt er maar een paar in. Als je kampioen wordt staan ze rondom jou te dansen.

Samengevat: een skonne malse avond in Venhorst mee veul zèver en klets! Een goed begin van een goed stel.

Oh ja en we hebben ons neij muziekske over de speakers horen kraken:

p.s.: Koop een kerstboom, dan brengen wij ‘m thuis

Vergelijkbare berichten